Naive Art movement is defined as uneducated, amateur artists and their works. The naive artist depicts real objects with his own developed technique and style.
The concept of Naive Art, which is not exactly a movement in Turkey, has been known in the world since 1885 and many artists have produced works in this understanding. In Turkey, after 1960, the paintings by Hüseyin Yüce were discovered by chance, and the artist became the “First Naive Turkish Artist” with this aspect.
Hüseyin Yüce was engaged in animal husbandry in Kütahya. The painter, who mostly focuses on nature in his paintings, has depicted trees and plants in a pastoral language, using the colors he has determined. Hüseyin Yüce is among the first representatives of the naive art movement in Turkey.
Naif Sanat akımı, eğitim almamış, amatör sanatçılar ve eserleri olarak tanımlanır. Naif sanatçı gerçek nesneleri kendi geliştirdiği teknik ve üslüpla tasvir eder. Türkiye’de tam anlamıyla bir akım niteliği taşımayan Naif Sanat anlayışı, Dünya’da 1885’ten itibaren bilinmekte ve bir çok sanatçının bu anlayışta eserler üretmiştir. Türkiye’de ise 1960’tan sonra Hüseyin Yüce’nin yaptığı resimlerin rastlantı sonucu keşfedilmesiyle ortaya çıkmıştır ve sanatçı bu yönüyle “İlk Naif Türk Sanatçı” olmuştur. Hüseyin Yüce Kütahya’da hayvancılık yapmaktaydı.Resimlerinde çoğunlukla doğayı konu alan ressam özellikle ağaçları ve bitkileri kendi belirlediği renkleri kullanarak pastoral bir dil ile resimlemiştir. Hüseyin Yüce, naif sanat akımının Türkiye’deki ilk temsilcileri arasında yer alır.
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.